Verfijn je keuze

Crisp white - Onze wijnen - Chardonnay - Pasta

Een goede Chardonnay wijn kopen? Dan ga je ongetwijfeld overdonderd worden door de talrijke opties. Chardonnay is een droge, witte wijn die je in elk bekend wijnland ter wereld zal terugvinden, maar zijn roots liggen in de Franse Bourgogne. Hoewel de chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is, is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl.
Bij het zoeken naar de beste wijn voor pasta, kijken we naar de pastasauzen. Er zijn 101 verschillende soorten sauzen, dus ook evenveel verschillende combinaties. In de meeste gevallen kan je kijken van waar in Italië de saus vandaan komt en welke wijn daar in de regio gemaakt wordt. Heel vaak past de wijn dan goed. Het gezegde luidt niet voor niets: “If it grows together, it goes together”.

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
  1. Markus Altenburger 'Ried Jungenberg' Chardonnay 2018 Oostenrijk|Burgenland|Leithaberg DAC
    Wie houdt van Chardonnay gemaakt met minimale interventie, bulkend van de fraicheur en spanning is hier aan het juiste adres. De neus is precies met rijp steenfruit en limoen. In de mond valt de mineraliteit en spanning op. Het is een zinderend glas met voldoende fruitdensiteit om de zuren te counteren. Hier is een ambachtman aan het werk. Dat levert complexiteit, authenticiteit en transparantie op. Meer informatie >
    Prijs € 28,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 24,00
  2. Markus Altenburger 'Ried Jungenberg' Chardonnay 2019 Oostenrijk|Burgenland|Leithaberg DAC
    Wie houdt van Chardonnay gemaakt met minimale interventie, bulkend van de fraicheur en spanning is hier aan het juiste adres. De neus is precies met rijp steenfruit en limoen. In de mond valt de mineraliteit en spanning op. Het is een zinderend glas met voldoende fruitdensiteit om de zuren te counteren. Hier is een ambachtman aan het werk. Dat levert complexiteit, authenticiteit en transparantie op. Meer informatie >
    Prijs € 29,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 27,95
per pagina

Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.

Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.

Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.

Copyright Vinetiq 2021 ©