Rode Wijn - Cabernet Franc - Rundsvlees
Met rundvlees kan je veel wijnen combineren. Het antwoord op de vraag “Hoe maak je het vlees klaar?” geeft de doorslag tot de juiste keuze in wine pairing. Warme gerechten met rundvlees, zoals bijvoorbeeld een gebakken entrecôte of runderlappen, hebben een rode wijn nodig met ietwat meer tannine. Koude gerechten gaan dan weer beter samen met een lichtere rode wijn, maar soms past zelfs een kruidige rosé of moezelwijn mooi bij lichte rundvlees gerechten.
- Stefan Meyer 'Löss-Lehm' Rouge 2020 Duitsland|PfalzStefan Meyer belicht hier de bodemkenmerken van zijn wijngaarden en hun impact op de smaak. Met zijn mooie paarsrode kleur biedt hij in de neus een boeket van donkere bessen, zwarte bessen, bosbessen en witte peper. Op de tong verrast hij met levendige kruidigheid, verfijnd fruit en zijdezachte tannines. Puur drinkplezier uit de prachtige Pfalz! Meer informatie >Prijs € 15,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 13,95
Bouchet, Bouchy of Breton?
De Cabarnet Franc druif verovert het Baskenland, maar gaat niet heel ver daarbuiten. Niet omwille van zijn smaak van Cabarnet Franc, want die is ongetwijfeld subliem. Doorheen de verschillende regio’s in Frankrijk draagt de Cabarnet Franc een eigen naam. In de Bordeaux is dat Bouchet, in Madiran vind je hem dan weer onder Bouchy en in de Loire kom je Cabarnet Franc tegen onder de term Breton. Hoe jouw Cabarnet Franc smaakt is sterk afhankelijk van de terroir waarop de druivenstokken bloeien en groeien. Zanderige bodems creëren aromatische en lichtere wijnen, zwaardere bodems vertonen dan weer eerder kenmerken van Cabarnet Sauvignon. Maar ook het klimaat speelt een grote rol in de aroma’s die je waarneemt in je glas. Zo herken je in Cabarnet Franc wijnen uit koelere klimaten vooral tonen van zure kersen en geroosterde paprika’s. In warme regio’s daarentegen verrast deze wijn met aroma’s van rijpe aardbeien en zwarte bramen. Om het sap van deze druif om te toveren in een heerlijk glas zachte, rode wijn, rijpt hij het liefst op hout.
Cabarnet Franc vs Cabarnet Sauvignon
Als vader van de twee populaire rode wijndruiven Merlot en Cabarnet Sauvignon zet dit druivenras zijn stempel op de volledige wijnwereld. Hoewel Cabarnet Franc geteeld op zanderige bodems veel gelijkenissen vertoont met Cabarnet Sauvignon, kun je toch heel wat subtiele, maar aanwezige verschillen opmerken. De schil van Cab Franc is dikker dan die van Cabarnet Sauvignon, waardoor de wijnen stevigere tannines bevatten. Verder kan de Cabernet Franc met zijn korte rijpingscyclus net iets beter gedijen in koudere klimaten. Daarom planten wijnboeren in noordelijkere gebieden van bijvoorbeeld de Bordeaux deze druif. Hij zorgt als het ware voor net iets meer zekerheid dan zijn nakomelingen Merlot en Cabarnet Sauvignon. De Loire wordt dan weer volledig beheerst door deze druif.
Wijn en spijs: food pairing
Als er een wijn is die echt heerlijk scoort bij verschillende wijn- en spijscombinaties dan is het wel de Cabarnet Franc. Hij is niet voor niets een van de gastronomische favorieten. Gebraden kip, varkensvlees, gegrild rundsvlees, eend, lamsvlees en kalf kunnen eigenlijk allemaal perfect bij een goed glas Cab Franc. Maar zelfs kazen en gerechten met tomaten raden we sterk aan. Wat je ook maakt, zorg voor verse kruiden in je foodpairing echt naar een hoger niveau te tillen.