Rode Wijn - Smooth red - Onze wijnen - Pinot Noir - Kalfsvlees
Karakter is één van de belangrijkste dingen waarop je moet letten tijdens het combineren van wijn en kalfsvlees. De lekkerste combinatie krijg je als dit overeenkomt met elkaar. Met kalfsvlees kun je veel kanten op qua bereiding. Denk maar aan een vitello tonnato, wat een licht karakter heeft, en een frisse witte wijn goed bij past. Een stoofgerecht is stevig en vraagt om een fijne rode wijn. Bij kalfsvlees kun je dan ook wit, rosé of rode wijn serveren, zolang het karakter maar overeenkomt.
- Weingut Dautel 'Schilfsandstein' Spätburgunder 2022 Duitsland|WürttembergUitbundige aroma's van zure kersen, framboosjes, bramen en zwarte peper! Zelfs een vleugje zwarte chocolade en gebakken spek... Rijpe ragfijne tannines geven de wijn zijn ruggengraat. Gul kersenfruit en ander rood en zwart fruit, peperige toetsen en frisse zuren wisselen elkaar af. Wat een sappigheid en elegantie. Puur fris drinkplezier! Deze cuvée heeft het allemaal. Cheers op de zomer! Meer informatie >Prijs € 19,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 18,95
- Domaine La Villaudière Sancerre Rouge 2022 Frankrijk|Loire|Sancerre
Deze rode Sancerre betovert de zintuigen met zijn diepe robijnrode kleur en verleidelijke aroma's van rood fruit, zoals sappige kersen en rijpe bessen met een vleugje kruidigheid. Zijdezachte tannines en een levendige zuurtegraad resulteren in een elegante en evenwichtige wijn. Perfect bij gegrild lamsvlees, eendenborst of gerechten met paddenstoelen. Serveer op 14-16°C voor een optimale smaakbeleving. Cheers!
Meer informatie >Prijs € 22,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 20,95 - Domaine La Villaudière 'Silex' Sancerre Rouge 2020 Frankrijk|Loire|SancerreDeze wijn ademt aroma's uit van zonnig, zelfs jamachtig fruit zoals aardbei, braam en aalbes. De fijne houttonen zijn veelbelovend. Gul en rijp rood fruit in de mond, met een stevige body en soepele tannines. De discrete houtsmaken mengen zich mooi met het fruit en de ondersteunende zuren. Dit is gewoon genieten van een goed glas pinot noir. Tegen een houten plankje charcuterie erbij, zeggen we geen nee! Meer informatie >Prijs € 25,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 23,95
- Norman Hardie Winery Pinot Noir 2020 Canada|Ontario|Niagara Peninsula
2020 was een ongelooflijk rijk wijnjaar. Prachtige warme nachten in de zomer en zeer koele nachten in september. Voordat de vaten werden gevuld met druivensap, werden de druiven op een zeer zachte manier geperst en overgepompt, tweemaal per dag. Het is een kunst om een zijdezachte Pinot Noir met veel structuur te maken en dat met 11% alcohol. Bourgogne stijl op zijn best!
Meer informatie >Prijs € 42,00 Member prijs Bespaar € 4,00 € 38,00 - newDeze Spätburgunder Reserve doet denken aan de Pinot Noir uit de Côte de Nuits. Hij is schoon en puur, met aroma's van framboos en kers, aangevuld met een subtiele rokerigheid. In deze wijn zijn tal van aroma's te ontdekken, die samen een aangename en evenwichtige ervaring bieden. Het mondgevoel is soepel, met een hint van peper in de lange afdronk. Meer informatie >Prijs € 42,00 Member prijs Bespaar € 2,00 € 40,00
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.