White - Onze wijnen - Pinot Noir - Witte vis
Witvissen zijn vaak magere vissen. Denk hierbij aan kabeljauw, tong of dorade. Qua smaak zijn ze licht en fris, daarom vragen ze om wijnen met meer frisse zuren zoals een Sauvignon Blanc uit Touraine of een Chardonnay zonder te veel hout. Het is belangrijk om te kijken naar hoe je een witvis bereidt. Een vis die wordt gebakken in veel boter vraagt natuurlijk om meer rondeur dan een vis die “en papillotte” klaar wordt gemaakt. In beide gevallen zijn er cool climate wijnen die matchen!
- Weingut Deutzerhof 'Blanc de Noir' Spätburgunder 2022 Duitsland|AhrEen vlot drinkende Blanc de Noir met een neus vol wit steenfruit en fijne kruiden. Na wat walsen begint het minerale karakter van de Ahr bodems wat duidelijker te worden. Dit is een ideale aperitiefwijn met milde zuren en een zijdezacht mondgevoel die ook moeiteloos bij wat lichte visgerechten en schaaldieren kan geserveerd worden. Een kleine wijn van een groots domein. Meer informatie >Prijs € 13,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 12,95
- newWeingut Heinemann 'Pfaffenweiler' Weissburgunder 2022 Duitsland|BadenMet een helder geel-goud en sprankelende reflecties betovert deze wijn de neus met een complexe mix van aroma's. Verwacht verleidelijke tonen van gele perzik, lindenbloesem en kruisbes, aangevuld met een hint van mineraliteit en rijpe kiwi. De sappige, volle structuur en frisse, jeugdige zuurheid zorgen voor een onweerstaanbare belevenis die je keer op keer wilt herontdekken. Perfect voor elke gelegenheid! Meer informatie >Prijs € 23,95 Member prijs Bespaar € 2,00 € 21,95
Cool climate wijn bij uitstek
Net als voor Chardonnay liggen de roots van dit blauwe druivenras in de Franse Bourgogne. Inmiddels is de Pinot Noir druif al lang niet meer zo wereldvreemd en is het wereldwijd een van de meest aangeplante druivensoorten. Toch kent de productie van Pinot Noir wijnen vooral succes in koele klimaten zoals Oregon in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. In Nieuw-Zeeland is Pinot Noir zelfs de belangrijkste rode druif. Het resultaat moet wel echt lonen, want de dunne schil en dichte trossen van deze blauwe druif maakt het de wijnboer niet altijd even gemakkelijk. Maar met het nodige vakmanschap leveren ze wel heerlijk, fruitige wijnen op. Het resultaat is een ware smaakbom aan zomers rood fruit. Denk maar aan aardbeitjes, rode kers of framboos. Krijgt de wijn een houtrijping, dan komen daarbij nog eens aroma’s van vanille en kruidnagel. Al die smaken worden in balans gebracht met zachte tannines en de nodige fraîcheur.
Blanc de noir
Wist je trouwens dat van Pinot Noir druiven niet enkel rode wijnen gemaakt worden? Hoewel deze blauwe druiven voor rode wijnen nooit gemengd worden met andere druivensoorten, vormt de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wel de basis voor mousserende wijnen en Champagnes. Daarnaast komt Pinot Noir, net als Cabernet Sauvignon ook regelmatig voor als blanc de noir, witte wijnen in een rood jasje dus. Hiervoor verwijdert de wijnbouwer de rode druivenschil net na het persen. Daarna rijpt de wijn verder zonder schil. Ook voor vele roséwijnen liggen Pinot Noir druiven aan de basis, dan rijpt de wijn nog eerst enkele uren met schil.
Wijn en spijs: food pairing
Krijg je gasten aan tafel? Dan maak je als gastheer- of vrouw de beleving compleet met de juiste wijn. Pinot Noir wijnen zijn erg licht en toegankelijk en gaan daarom vooral goed samen met salades, lichte vlees- en visgerechten en vele kazen. Pinot Noir doet het ook altijd erg goed in combinatie met diverse champignon bereidingen, van klassiek tot truffel. Pinot Noir aan tafel met eindejaar? Daarover geven we hier een smakelijke suggestie.