White - Aromatic white - Onze wijnen - Chardonnay - Schelp- en schaaldieren
De heerlijke ziltige smaak van oesters of zoetige indruk van kreeft verdienen mooie, minerale wijnen. De eerste wijnen waar vaak aan gedacht worden zijn Chablis, Champagne of Muscadet, maar er zijn zoveel meer opties. Zeker als we cool climate denken! Zo mogen we ook de Belgische toppers niet vergeten. De heerlijke frisheid en fijne minerale ondertoon van witte Belgische wijnen, proeven alsof ze gemaakt zijn om te combineren met schelp- en schaaldieren.
- Domaine Entre-Deux-Monts Chardonnay 2022 België|HeuvellandDeze lichtgele Chardonnay uit het Heuvelland is vrij aromatisch met geuren van rijp steenfruit, citrus en fijne houttoetsen. We hebben te maken met een elegante, verfijnde Chardonnay die fijne zuren combineert met kruidigheid en een zachte textuur. De houtlagering en het dense fruit zorgen voor een lange, mondvullende finale die nooit verveelt. Meer informatie >Prijs € 18,95 Member prijs Bespaar € 1,00 € 17,95
- Edouard Delaunay 'Septembre' Chardonnay 2022 Frankrijk|BourgogneEdouard Delaunay is een prestigieus Bourgognehuis met een rijke geschiedenis. Deze instapcuvée van het huis is gevinifieerd met fruit uit de zuidelijke Bourgogne. Daar is het iets warmer en dat proef je in het glas. Het profiel is ietwat exotischer met meloen, steenfruit en rijpe appel. Hij blijft wel zijn fraîcheur behouden in de mond. Heerlijke doordrinker, deze wijn zet je met plezier op tafel. Meer informatie >Prijs € 21,95 Member prijs Bespaar € 3,00 € 18,95Binnenkort beschikbaar
- Domaine Charton 'Les Chaumes' 2021 Frankrijk|Bourgogne|Côte ChalonnaiseDe neus onthult een verleidelijk palet van aroma’s van witvruchten, waaronder appel, peer en nectarine, versterkt door elegante tonen van witte bloemen en een subtiele hint van brioche, wat een aangename complexiteit aan het geheel toevoegt. In de mond biedt de wijn een perfecte balans tussen rijkdom en frisheid, waarbij de smaakervaring de geurige beloften van de neus prachtig weerspiegelt. Meer informatie >Prijs € 31,00 Member prijs Bespaar € 3,00 € 28,00
Klassieke witte wijn
Vruchtbaar in de wijngaard en kneedbaar in de kelder, geen wonder dat de Chardonnay druif een van de meest aangeplante druivenrassen is. En toch is geen enkele van deze witte wijnen hetzelfde. Niet qua smaak, noch qua stijl. Daar waar een witte Chardonnay wijn uit gebieden met een warm klimaat zoals Australië voornamelijk aroma’s van tropisch fruit heeft, zijn cool climate Chardonnay wijnen uit Chablis of Nieuw-Zeeland strakke wijnen. Ze zijn fris en fruitig met toetsen van groene appel en citrusvruchten. Een populaire tegenhanger is Sauvignon Blanc. De twee druifsoorten verschillen echter sterk van elkaar. Een ding hebben beide klassiekers gemeen: ze leveren droge, witte wijnen op. Sauvignon Blanc heeft steeds een verfrissend hoog zuurgehalte en expressieve aroma’s. Chardonnay is geen expressieve druif wat resulteert in voornamelijk milde, zachte en ronde wijn in je glas. Ze is ook de basis voor veel mousserende wijnen.
Chardonnay, verrassend veelzijdig
Chardonnay uit Chablis gaat vol voor de typische fraicheur en spanning die de cool climate witte wijnen kenmerkt, fris en mineraal. De witte, zuidelijkere Bourgognes rijpen dan weer op een geheel andere wijze. Deze genieten een fermentatie op eiken barriques en ontwikkelen zo aroma’s van vanille en boter. Voller met zachtere zuren. Toch hoeven andere gebieden niet onder te doen. Ook Belgische wijndomeinen kleuren inmiddels het landschap met uitgestrekte Chardonnay wijnvelden, die steeds verrassende wijnen opleveren. Chardonnay is immers zo veelzijdig en stelt nooit teleur. Wist je trouwens dat Chardonnay druiven ook de basis zijn voor de meeste mousserende wijnen? Vooral de combinatie van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier vormen de grondslag voor sparkling wines en champagnes. Uiteraard is een breed smakenpallet mogelijk, van Chardonnay brut tot Chardonnay sec.
Wijn en spijs: food pairing
Chardonnay is dankzij zijn veelzijdigheid altijd een veilige optie. Je hebt tal van mogelijkheden. De regio, het klimaat, de fermentatie en terroir spelen natuurlijk wel een belangrijke rol in het finale smakenpalet. Bereid je een gerecht met oesters? Dan stel je je gasten zeker niet teleur met een Chablis. Serveer je een rijker visgerecht of een bereiding met champignons? Dan zit je met een oudere Premier of Grand Cru Bourgogne altijd goed.