Verfijn je keuze

White - Rich white - Pinot Gris - Zachte kazen

Pinot Gris is een fruitige, doorgaans witte wijn met hoger alcoholgehalte, afkomstig uit Frankrijk, maar doorgebroken in Italië onder de naam Pinot Grigio. Het land van herkomst is alles bepalend voor de vorm die deze druif aanneemt. Welke wijn uiteindelijk door je mond glijdt, zal vooral bepaald worden door de regio, het aantal zonuren dat de druif kreeg en de terroir onder de druivenstokken.
Bij zachte kazen passen een heleboel wijnen. Afhankelijk van welke soort zachte kaas je kiest, kan je gaan voor wit, rood of zoet. Een frisse kaas kan veel beter een fruitige Grüner Veltliner of Riesling hebben dan kazen met een uitgesproken smaak zoals Camembert. Deze is mooier te combineren met een lichtere rode wijn als Spätburgunder, maar ook een Ratafia is absoluut de moeite waar om eens uit te proberen!

1 product

Van hoog naar laag sorteren
  1. members only

    Minimale interventie met maximale output. In de neus vinden we lentebloesem, citrus en een lichte kruidigheid. De aanzet in de mond is rond en sappig met milde zuren en een delicate molligheid. Rijp fruit en een mooi geïntegreerde dosis hout eindigen met een fijne afdronk. Karaktervol drinkplezier bij slechts 11,5% alcohol!

    Meer informatie >
    Prijs € 27,95 Member prijs Bespaar € 5,00 € 22,95
per pagina

Kameleon
Pinot Gris druiven bevatten van nature veel suiker en kunnen dus zeker je glas vullen met een zoete witte wijn. Of Pinot Gris zoet of droog is, is sterk afhankelijk van de regio waar de druiven rijpen. De druif is als een kameleon die zich aanpast aan zijn omgeving. De Pinot Gris uit de Elzas, waar hij vandaan komt trouwens, staat erom bekend iets zoeter te zijn met aroma’s van honing en bloemen. Toch komt hij perfect in balans dankzij een hoog zuurgehalte en een vol gevoel in de mond. De Italiaanse variant is lichter en neigt eerder richting citrusaroma’s. Vooral in Noord-Italië. Trek je naar de Verenigde Staten, dan tref je een witte wijn vol rijpe en rijke fruitaroma’s aan, versterkt door een lager zuurgehalte. Waar ter wereld je ook gaat, Pinot Gris is vrijwel overal een monocépage wijn en zal zelden gemengd worden met een andere druif, al zijn er zeker enkele exemplaren bekend hiervan, vooral onder de vorm van mousserende wijn. Een andere combinatie is de vroegere variant Pinot Beurrot, die vooral in de Bourgogne werd ingezet om wat vettigheid aan Chardonnay toe te voegen.

Kleur bekennen
Wist je trouwens dat je de klassiekers Pinot Noir en Pinot Blanc in dezelfde familiestamboom terugvindt? Een groot verschil tussen de verschillende broertjes zit in de kleur. Anthocyaan, de roze/paarse kleurstof die van nature aanwezig is en kleur geeft aan de druif is het meest actief bij Pinot Gris. Hierdoor krijgen Pinot Gris druiventrossen een uniek kleurenpalet. Je kunt in eenzelfde druiventros zowel groene, grijze als roze druiven aantreffen. Wanneer de Pinot Gris druif volledig rijp is kleurt hij vooral grijsblauw. Hierdoor duiken er ook wel eens flessen Pinot Gris rosé op, maar de meeste Pinot Gris wijnen kleuren lichtgeel.

Wijn en spijs: food pairing
Wijn is de sleutel tot succes aan tafel. Kies daarom de juiste Pinot Gris bij jouw gerecht en serveer ‘m koud (7-10 graden). De Franse variant, die net iets voller is, gaat perfect samen met romigere gerechten. De lichtere exemplaren laten zich dan weer het best tot z’n recht komen bij zomerse gerechten met vis, wit vlees, citroen en gegrilde groenten. Zet je een fris glas Pinot Gris met hoger zuurgehalte voor een pikanter gerecht, dan brengen de twee elkaar mooi in balans. Ze doen het daarnaast erg goed als aperitief. Bij je dessert opteer je best voor zoetere Pinot Gris.

Copyright Vinetiq 2021 ©