Alberto Orte Eén van de meest getalenteerde opkomende Spaanse wijnmakers
Domain Image

Alberto Orte

Spanje | Valdeorras
location image
Plaats 42°26'23" N 6°58'58" W
height icon
Hoogte 500m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selection
Alberto Orte is een man van weinig woorden, maar zijn manier van wijnmaken is nauwgezet en precies. Zijn doel: complexe, evenwichtige en elegante wijnen maken die op dronk zijn bij het bottelen maar ook over voldoende bewaarpotentieel beschikken.
Lokale rassen in ere herstellen

Na een Master in de rechten én de wijnbouw te behalen, vult Alberto zijn dagen met het vinifiëren van een hele resem op-en-top Spaanse wijnen. Hij produceert enerzijds wijnen van unieke terroirs, die het label Alberto Orte dragen, en anderzijds toegankelijke instapwijnen die het label Vinos Atlántico dragen.

Eén van Alberto's belangrijkste bijdragen is het laten heropleven van bijna uitgestorven lokale rassen, waarbij hij hun enorme potentieel laat zien. Alleen al in Jerez heeft hij meer dan 200 oude klonen en 22 vergeten rassen geïdentificeerd. Alberto heeft ook een boon voor oude wijnstokken, omdat deze de neiging hebben lage opbrengsten te produceren van geconcentreerd fruit, wat resulteert in kwalitatieve, complexe wijnen.

Schattenjager

De rode draad in het werk van Alberto Orte is dat hij steeds op zoek gaat naar de meest ondergewaardeerde, unieke én hooggelegen wijngaarden. In Sierra de la Demanda bestaat de bodem uit het voor Rioja zeldzame silica en kalksteen. Wijnstokken die op deze bodem worden geteeld, vertonen een zuiverheid en mineraliteit die erg bijzonder is voor dit microklimaat.

In Valdeorras werkt hij dan weer op steile heuvels aan de oevers van de Sil en Rio Bibei rivieren, waar enkel manueel werk een optie is. In Yecla werkt Alberto in het hoogste deel van de regio, een gebied dat bekend staat als Campo Arriba, het koelste deel van Yecla. Hier bevindt zich de grootste concentratie zuivere krijtgrond van heel de regio.

Ik observeer en begrijp graag hoe verschillende regio's in het verleden hun wijngaarden bewerkten. Niet om deze methoden te kopiëren, maar om te leren en mijn eigen conclusies te trekken over wat de beste landbouwaanpak is voor elke regio.

Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Mijn doel is om complexe wijnen te maken, die evenwichtig en elegant zijn. Wijnen die drinkbaar zijn bij het bottelen, maar ook interessant om te rijpen.

In de kelder werkt Alberto volgens het principe dat vinificatie afhankelijk is van het klimaat, de bodem en de druivensoort van elke specifieke wijngaard.

Hij gebruikt inheemse gisten voor de fermentatie en werkt met cementen vaten, ijzeren tanks of houten barriques om elk van zijn wijnen op de best mogelijke manier te vinifiëren. Sommige wijnen rijpen tot 8-9 jaar terwijl dit bij andere exemplaren 18 maanden of minder is.

Voor minder tanninerijke druiven gebruikt Alberto graag cementen tanks omdat die voor structuur zorgen, zonder overheersend te zijn. Hij gebruikt nieuwer eikenhout voor druiven met meer tannine en karakter, terwijl hij de voorkeur geeft aan oudere eikenhouten vaten voor delicatere druivensoorten.

Hart voor duurzaamheid

Naast behoud van authenticiteit, hecht Alberto ontzettend veel belang aan duurzaamheid in de wijnbouw. Hij is een fervent voorstander van biologische landbouw, en experimenteert daarnaast met biodynamische principes. Zijn wijngaarden floreren van de biodiversiteit en allerlei gewassen die de wijngaard en de bodem versterken, in schril contrast met de naburige sites.

Op en top Spaans

Alberto werkt met hard en ziel om het karakter en de genetische diversiteit van de wijngaarden in Spanje te behouden. Zo selecteert hij stekken van oude wijnstokken bij het aanplanten van nieuwe wijngaarden, en verplant hij dode planten met genetisch materiaal van een overeenkomstige site. Authentieker kan haast niet.

Copyright Vinetiq 2021 ©