Wijndomein Valke Vleug Wijn(t)huis van Vinetiq
Domain Image

Wijndomein Valke Vleug

Vlaanderen | Liezele
location image
Plaats 51°03'40" N 4°15'48" E
height icon
Hoogte 7m
Climate
Cold
Cool
Intermediate
Warm
Continental
Mediterranean
Maritime
info logoVinetiq Selectie
Wijndomein Valke Vleug is de wijn(t)huis van Vinetiq. Het domein ontvangt vandaag haar gasten in een aardse architectuur die aan de klassieke Vlaamse hoeve een nieuwe dimensie geeft. Internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen zorgde voor een unieke moderne interpretatie. De rust en soberheid van het domein vormen vandaag een nieuw lokaal baken te midden van het sereen groen van open velden en 4,5 hectaren omliggende wijngaard. Meer info op www.valkevleug.be
Vlaams terroir

Wijndomein Valke Vleug is de wijn(t)huis van Vinetiq. De eerste aanplant van de wijngaard dateert van 2016. Vandaag staan er zo’n 15.000 stokken op dit zandleem terroir van Scheldeland.

Waar vroeger asperges werden geteeld, staan vandaag 4,5 hectaren Pinot Auxerrois, Chardonnay, Pinot Gris, Gamay en Pinot Noir. In de zomer van 2020 werd de eerste cuvée op de markt gebracht via het Vinetiq assortiment.

In harmonie met de omgeving

Er is nog meer dan alleen druiven. Vincent Van Duysen, bekroond en internationaal gerenommeerd architect, bedacht een schitterende architectuur, centraal in de wijngaard. Een modernistische remake en een eerbetoon aan de traditionele Vlaamse hoeve. 

Van Duysen’s Wijnhoeve en Wijnhuis herbergen de kelders en ruimte voor degustaties, gastronomie en exclusieve belevingen. Het domein biedt ook een thuis voor kunst, muziek, fotografie en andere vormen van genieten. Eenvoud, kracht en een groot respect voor de omringende natuur van Liezele zijn de basis van Wijndomein Valke Vleug. 

Blijf op de hoogte van onze nieuwe cuvées

De eerste Valke Vleug wijnen werden in januari 2021 op de markt gebracht. Afgelopen jaren lag onze focus vooral op wit met Pinot Auxerrois-Chardonnay en Pinot Auxerrois ‘Acacia’. Intussen lanceerden we met trots onze eerste mousserende wijn, Valke Vleug Brut 2019. In de loop van 2024 mag je nog meer cuvées 2022 verwachten.

Blijf op de hoogte van onze nieuwste cuvées door je in te schrijven op de waiting list.


Het unieke vakmanschap van de wijnmaker
Valke Vleug wijnen ontlenen hun karakter aan het lokale terroir, maar zijn ook een vertaling van de persoonlijkheid, gedrevenheid en stijl van de wijnmaker.

Op Valke Vleug kozen we voor druivenrassen die perfect gedijen in ons klimaat en selecteerden we de best passende klonen voor ons terroir.

Daarom kozen we vooral voor rassen die relatief laat uitlopen, iets vroeger rijp zijn en dus minder zon nodig hebben om tot rijping te komen. Alle rassen doen het ook goed op de zandhoudende leemvlakte van Liezele, en we werken uitsluitend met Vitis vinifera soorten geënt op Amerikaanse onderstokken.

Er zijn 15.000 wijnstokken met in totaal 9 variëteiten, waarvan Chardonnay, Auxerrois, Pinot Noir en Gamay de belangrijkste rassen zijn. Waarmee we vooral witte cuvées en mousserende wijnen maken, maar zorgen ook voor een kleine oplage rosés en rode wijnen.

Natuurlijke aanpak

Een zuivere wijnstijl vraagt in de wijngaard om een zuivere aanpak. Wijnmaker Pieter Raeymaekers kiest doelbewust voor geïntegreerde en milieuvriendelijke wijnbouwtechnieken. Menselijke tussenkomst beperken we en biologische landbouw is ons streven. Van wijnstok tot kelder kiezen we voor authentiek en kwaliteit.

Als wijngaardteam zijn we erg geïnteresseerd in herstellende landbouw. Een duurzame vorm waarbij de natuur zichzelf geleidelijk herstelt. Intensieve landbouw heeft de maatschappij erg vooruit geholpen, maar blijkt steeds meer op zijn limieten te botsen. We willen de natuur een kans geven om terug een evenwicht te vinden en dat doen we door alles begroeid te houden en zo weinig mogelijk te maaien. Daarnaast planten we bewust bomen, hagen en kruidenstroken aan. We laten de bodem onaangeroerd en integreren dieren en zelfgemaakte compost in ons systeem.

Eigen Belgische wijn

Op Wijndomein Valke Vleug draait alles rond wijn. We willen goede, eerlijke wijn maken, zonder enig compromis naar kwaliteit. We hebben een aantal basisprincipes, zoals onze natuurlijke aanpak en werken in het canvas van cool climate, maar we willen ons niet vastpinnen op strikte, vooraf bepaalde productievoorschriften of het rigide volgen van lastenboeken. Dit staat namelijk niet altijd garant voor kwaliteit.

Als wijnmakers in hart en nieren houden we niet van in steen gebeitelde labels. We hebben bewegingsvrijheid nodig om te kunnen inspelen op de waaier aan - soms onvoorspelbare - factoren die een rol spelen bij wijn maken. Kunnen spelen met alle elementen die op tafel liggen, is voor ons net de essentie, de kunst van wijn maken. Zo krijg je wijnen vol leven en verhalen.

Copyright Vinetiq 2021 ©