De BBQ terug aansteken: hét ultieme zomermoment. Groenten, vlees en vis smaken zo rijk en puur nadat ze door echte vlammen gelikt zijn. Deze geroosterde en rokerige toetsen vragen om wijnen die hun mannetje kunnen staan en we zien vaak dat de allerkrachtigste exemplaren uit de kelder worden gehaald. Maar delicate Pinot Noirs, kruidige Grüner Veltliners en Chardonnays met fijne toetsen van eik staan prachtig, om niet te zeggen beter, naast deze fijne vis en vleeswaren.

Verfijnd rood

Volledig nieuw in ons assortiment is wijndomein Stefan Meyer uit de prachtige Pfalz regio in Duitsland. Een kruidige en pittige Pinot Noir met een subtiele houtrijping bij een stukje lam met rozemarijn, heerlijk! Of probeer zijn 'Löss' Spätburgunder 2021, iets lichter van stijl, ideaal bij een gegrild groentenfestijn.

Ook een licht gekoelde rode Beaujolais werkt fantastisch op zo’n zwoele zomeravond. Niet alles uit de streek is altijd vederlicht en glouglou, want bij Le Nid in Moulin-à-Vent zijn er bijvoorbeeld erg serieuze en gestructureerde versies te vinden. De 'Tradition' 2017 begint zich zelfs nu pas van zijn mooiste kant te laten zien.

Chardonnays en Grüner Veltliners als ideale pairings

Bij een stukje gegrilde zalm is een fijne Chardonnay, al dan niet met toetsen van eik, dé pairing bij uitstek. De Domaine de la Métairie d'Alon Chardonnay 'Le Village' 2021 is een prachtexemplaar met hopen finesse en diepgang en voor een kleine prijs, om uit de Bourgogne te zijn.

In Duitsland maakt Christian Dautel met druiven van op de 'Sonnenberg' een spannende Chardonnay gedreven door zijn zuren. Wijnmaker Christian leerde de kneepjes van het vak bij de beste huizen van Bourgogne en dat merk je. Het heerlijk getoaste hout sluit naadloos aan bij de smoky BBQ smaken.

Met gamba’s kan je veel kanten op. Marinades met chili, een bereiding met lookboter of gewoon puur met wat olie en limoensap. We hebben hier nood aan frisse, minerale wijnen die de eerder delicate smaak van de gamba’s niet overstemmen. De strakke Grüner Veltliners van Davis Weszeli lijken haast gemaakt voor deze pairing. Puur, fruitig en mineraal met frisse zuren en net voldoende body.

Krachtpatsers voor carnivoren

Voor de wat zwaardere stukken vlees, mag een wijn natuurlijk krachtiger zijn en wat bite hebben. Eiwitten binden zich in de mond met de tannines in de wijn en maken deze veel zachter. Een entrecôte of côte de boeuf heeft dus deugd van een stevige Syrah of Cabernet Franc.

Domaine Mérieau maakt met zijn 'Alliance des Générations' een krachtige maar soepele blend van Cabernet Franc en Côt (Malbec) met amper 12,5% alcohol. Zo geniet je zonder teveel zorgen van een glaasje meer.

Jiménez-Landi maakt op de hoogvlaktes rond Madrid een natuurlijke krachtpatser op basis van 85% Syrah en 15% Cabernet Sauvignon, afkomstig van het dorpje Méntrida ten zuidwesten van de grootstad. Dit is de wijn bij uitstek om te schenken bij grote stukken vlees, waar je dat beetje meer “oemph” nodig hebt. Een bom van fruit, kruidigheid, body en potente tannines, máár met de gekende Vinetiq finesse en fraîcheur. Om het beste uit deze nog jonge wijn te halen, raden we aan hem te decanteren.

Hoog kwalitatief vlees verdient ook een grootse wijn. Fiona Beeston maakt in haar 'Clos des Capucins' een Chinon zoals wij hem maar zelden hebben mogen proeven. Als een gespierde ballerina, “an iron fist in a velvet glove” overdondert deze wijn je met aroma’s van zwoel rood en zwart fruit, leer, tabak, cederhout en een kenmerkende vlezigheid. Hij wordt biodynamisch gemaakt en krijgt een élevage van maar liefst twee jaar op de allerbeste vaten. Geen overstatement want Beeston kon deze namelijk overkopen van het befaamde Domaine De La Romanée-Conti. Natuurlijk vergist en met uiterste precisie naar zijn volle potentieel geleid.

La vie en rose

Rosé is zo veel meer dan een zomers aperitief, we mogen dit gerust wat vaker als een serieuze food wine gaan zien. Door zijn kruidige en volle afdronk is de Eden Rosé 2022 van Weingut Weszeli een verrassende maar vooral geslaagde match bij een steviger stuk gegrilde vis of wit vlees.

Een andere niet-alledaagse, maar wel erg lekkere rosé is de Poderi Garona Fenrose 2021. Een rosé op basis van Nebbiolo kom je niet vaak tegen, maar met de koelere temperaturen in Alto Piemonte kan er een sappige, fruitige en wat kruidige rosé van gemaakt worden.